Afte (blåsor i munnen)

Om du har problem med afte. läs detta:

SLS (INCI: Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (INCI: Sodium Laureth Sulfate) SLS eller Sodium lauryl sulfate, är ett tvättaktivt ämne som är vanligt förekommande i många schampon, skumbad och flytande tvålar, men går även att hitta som ingrediens i tandkräm och raklödder. De är inte särskilt hudvänliga, men för det mesta billiga och löddrar bra.

SLS kan orsaka irritation i hud och slemhinnor och produkter innehållande SLS kan förvärra besvären hos de med känslig hud och olika hudproblem. SLS kan även ge kosmetikaakne vilket är små knottriga utslag i ansiktet, som försvinner då man slutar använda produkter innehållande ämnet. Den irriterande faktorn i SLS kan delvis tillskrivas dess kraftiga avfettningsförmåga, vilket inte bara tar bort smuts utan även det skyddande fettet på hud och slemhinnor. Torrhet, klåda, utslag och blåsor är typiska tecken på att detta skydd försvagats. Slemhinnorna är känsligare än huden, vilket är anledningen till att SLS irriterar särskilt i ögon, underliv (flytande tvål) och munnen (tandkräm). De som har såriga blåsor i munnen, afte, kan uppleva en förbättring då de byter till en tandkräm utan SLS. Invärtes kan SLS orsaka diarré och enligt en del kan även låga doser ge upphov till skador på tarmslemhinnan. På grund av diarrérisken kräver amerikanska FDA att tandkräm innehållande SLS ska ha en varningstext på förpackningen där det står att större mängder inte bör sväljas. Det finns även uppgifter att SLS orsakat håravfall och irritationer i hårbotten, vilka upphört då man slutat använda schampon och andra hårvårdsprodukter innehållande SLS.

Det närbesläktade sodium laureth sulfate eller sodium lauryl ether sulfate (SLES), har en annan kemisk struktur och är mildare än SLS för huden, men kanske inte för nervsystemet och andra organ då den framställs med hjälp av etylenoxid. Dessa så kallade etoxilerade föreningar kan kännas igen genom att de innehar ett ”eth” i det engelska eller INCI-namnet.

Svenskt namn och synonymer för SLS: Natriumlaurylsulfat, NLS, dodecylnatriumsulfat, natriumdodecylsulfat, natrium-N-dodecylsulfat, natriumdodekylsulfat. SLS kan även gömma sig bakom benämningar som anjonaktiva eller anjoniska tensider.

Engelskt namn och synonymer för SLS: Sodium lauryl sulfate, SLS, sodium lauryl sulphate, sodium dodecyl sulphate SLS kan gömma sig bakom benämningar som anionic eller anion-active surfactants.

Förslag på tandkrämer utan SLS: Zendium, Sensodyne, Colgate Fluor Active. 🙂